In deze laatste en langste sprint moesten we kinderen die op het VMBO zitten meer gaan laten lezen.

Allereerst hebben wij een brainstormsessie gehad waarmee wij tot een aantal ideeën kwamen. Aan de hand van deze brainstormsessie kwamen wij uit op een muziekfestival.

Het idee was om vmbo jongens te triggeren om zich op te geven voor het muziekfestival. Door middel van posters op te hangen en flyers uit te delen kunnen zij zich opgeven. Als ze zich opgegeven hebben krijgen ze een kort verhaal toegestuurd en daarvan moeten ze een creatief kunstwerk maken. Je moet het verhaal gelezen hebben om het festival te snappen. Het kunstwerk dat je hierover maakt is het toegangsticket voor het festival.
Op het festival komen beroemde artiesten die een verhaal vertellen en daarbij een bijpassend nummer zingen of draaien. Dit herhaalt zich tot het ‘’hele boek is uitgelezen’’. Hiermee willen we de jongeren laten zien dat lezen ook op een leuke manier kan en hopen ze hierdoor ook te inspireren om een boek te gaan lezen. Uit de kunstwerken die zijn gemaakt wordt de beste gekozen en diegene mag samen met een schrijver een boek gaan schrijven en de hele verhaallijn bedenken.

Hierbij mijn poster om de leerlingen aan te trekken, en daarnaast mijn zelfgemaakte Instagram pagina voor het festival, ook staan daarbij de podcasts die we gemaakt hebben.

Hoe we op dit idee zijn gekomen?
Toen we nadachten aan hoe we vmbo jongeren aan het lezen konden krijgen, hadden we gelijk het idee om een boekenfestival te gaan organiseren. Nadat we dit idee hadden zijn we in gesprek gegaan met een aantal vmbo jongens. We hebben toen gevraagd wat hun ervan vonden en of ze er naar toe zouden komen. Hun antwoord was nee. We hebben toen verder gevraagd en zijn er achter gekomen, dat als het een festival is met iets wat hun interesseert ze er wel sneller naar toe zouden komen. Dus we hebben interesses van de jongens gecombineerd met boeken lezen.

De opdrachtgevers en de docenten vonden het een goed concept, alleen kon het idee misschien nog wel wat beter uitgewerkt worden gaven ze aan. Ze zeiden dat we misschien niet moeten beginnen over boeken en het een beetje mysterieus moeten houden, zodat ze niet echt weten wat er van ze verwacht wordt en ze nog nieuwsgieriger worden. Ook gaven ze aan dat het misschien niet heel handig is om schrijvers te laten komen, want dat vinden ze saai, maar om juist misschien de beroemde artiesten een verhaal te laten vertellen.