Voor deze opdrachtgever moesten we ervoor zorgen dat millennials tussen de 20 en 39 die recreatief drugs gebruiken het drugs gebruik gaan minderen. Een lastige opdracht, maar we wilden het probleem goed constateren dus we hebben veel onderzoek gedaan naar de kern van het probleem.

Maar eerst, de hoe kunnen we? vraag (de HKV vraag) : ‘Hoe kunnen we het drugsgebruik door groepsdruk bij millennials van 25 tot 29 jaar verminderen?’ De reden dat we het tussen de 25 en 29 jaar deden is simpelweg omdat al onze geïnterviewde personen daar tussen zaten en we zo een concreter beeld kunnen geven van het probleem.

We begonnen deze sprint met veel informatie vergaren. Wie zijn die millennials nou? Wat doen ze in het dagelijks leven? Het is voor ons een best onbekende doelgroep! Onze ouders zijn allemaal al ouder dan de leeftijd van de zogenoemde millennials, en broers en zussen waren soms iet-wat te jong voor het onderzoek.


We moesten veel bronnen opzoeken, en de doelgroep proberen te begrijpen. We moesten aan het begin gelijk de doelgroep vaststellen, een lastige klus maar we deden het met behulp van de empathy map die hieronder staat:

We moesten bijvoorbeeld ook onze vooroordelen opschrijven, dat was dus een lastige niet goed in te schatten opdracht. Zo had ik dit opgeschreven in de eerste week van deze sprint:

1. Millennials zijn te veel gericht op hun carrière

2. Millennials zijn te oud voor technologie

3. Ze willen teveel kunnen en kennen om de wereld bij te houden

4. Millennials willen te vaak de leiding pakken, dus de controle hebben

5. Ze zitten te veel op social media

6. Ze nemen werk te serieus in plaats van hun gezin

7. Streven teveel naar perfectie

8. Ze kunnen niet met tegenslag omgaan

9. Ze hechten niet aan vastigheid, ze willen geen vast contract

10. Ze zijn onrealistisch in hun groei van hun leven en carrière pad

En dit is zomaar opgenoemd en met hulp van de welbekende zoekmachine bedacht. Het werd tijd om ons echt in de doelgroep te gooien en dat deden we door interviews te houden.

Ik hield mijn interview met een bekende van me, die anoniem wilde blijven. Voor de beste beleving zet ik hier een greep van het (samengevatte) interview neer.


Interview Kevin:

Ik begon met de standaard vragen; welke middelen gebruik je en waarom die drug? Kevin lachte en gaf meteen toe dat hij het gebruikt om op feestjes even helemaal los te gaan, hij gebruikt vooral XTC of ketamine. Ik stelde argwanend vurige vragen terug, waaronder: Maar je gebruikt echt alleen op feestjes? Weer moest Kevin lachen en toen wist ik eigenlijk het antwoord al… ‘’Oké, ik rook ook wel eens wiet als ik klaar ben met werk.” Dit wist ik zelf niet eens! Dit betekende gelijk meer gesprekstof in dit interview. Ik ging verder over het onderwerp ervaringen. Kevin vertelde dat zijn eerste keer heel erg wennen was, maar vooral een heel lekker en vrij gevoel was. Hij wilde meer. ‘’En toen ging het de verkeerde kant op’’, hij vertelde over zijn nare ervaringen en dat hij af en toe echt de weg kwijt was.

Het interview vond ik echt heel erg leuk om te doen, en het hielp enorm met ons onderzoek. Mijn andere groepsgenoten hadden ook interviews gedaan, en samen hadden we veel informatie vergaard.


Toen we alle informatie hadden verzamelt hebben we met behulp van de tussentijdse opdrachten er een mooi advies van gemaakt. En dat is het volgende:

Advies: Meer adverteren. Ga zitten met een creatief team om een mooie campagne te ontwikkelen. Hierbij kan wellicht onze nieuwe slogan ‘Open je ogen en maak je niet drugs” helpen. IrisZorg.’ als uitgangspunt worden genomen. De plek waarop jullie gaan adverteren is essentieel van belang. Zoals eerder gezegd moet je kijken waar je doelgroep veel te vinden is. Voor millennials is dit voornamelijk YouTube en Videoland. Via Ster op NPO is ook mogelijk, maar onderzoek wijst uit dat millennials veel programma’s terugkijken, omdat ze vaak geen tijd hebben om op het moment zelf te kijken. Onze keuze voor videoland is best specifiek, maar dit platform heeft de meeste programma’s die jongeren/millennials kijken. Ook vinden we dat de website moet worden aangepast naar een wat vriendelijker en wat meer uitnodigende look. Mt wat meer kopjes, en bijvoorbeeld de term verslaving wat minder erg laten overkomen.

Conclusie:

Millennials gebruiken vaak drugs als een middel om van de stress en drukte van het leven te komen, dat werd erg duidelijk na ons onderzoek. De meest gebruikte middelen zijn XTC en Ketamine, die erg verdovend werken. De gezondheid kan erg achteruit gaan na het gebruik van deze pillen, en daar moet IrisZorg dus ook meer op hameren. Iriszorg kan met onze adviezen hopelijk een veiliger thuis bieden voor de verslaafde mensen en ze verder helpen.